Zdravo, ovo je moj plan puta za Siciliju, Palermo i okolina.
DAN 1 – Lagani ulaz u Palermo
Popodne / veče:
šetnja centrom (bez plana)
večera + street food
cilj: ništa „teško“, jer je prvi dan tako da samo opušteno upoznavanje grada.
DAN 2 – Jezgro istorije Palerma
Jutro:
Palazzo dei Normanni (odmah ujutro, najmanje gužve)
Crkva San Giovanni degli Eremiti (5 min hoda)
Popodne:
Katakombe kapucina
DAN 3 – Arab-normanski vajb (Zisa zona)
Ruta (sve blizu):
Palazzo della Zisa
La Zisa Gardens
Castello della Cuba
Popodne / veče:
chill, kafa, grad, hrana
namerno „lakši dan“
DAN 4 – Monreale (poludnevni izlet)
Jutro:
bus → Monreale Cathedral
2–3h dovoljno
Popodne:
povratak u Palermo
slobodno vreme / pijaca
DAN 5 – Cefalù (highlight putovanja)
voz ~1h
Plan:
jutro: grad + kafa
podne: plaža
kasno popodne: šetnja
Dan 6: Anticka Sicilija:
Dolina hramova (Valley of the Temples)
ceo dan
DAN 7 – Povratak
lagana kafa
poslednja šetnja gradom
Mali hint nakon sto sam se vratio sa Sicilije:
Ne verujte rasporedima autobusa. Bus 806 (koji ide ka Mondellu) ne vozi na svaka 3 minuta, već na svakih sat vremena u najboljem slučaju, a često je toliko ljudi da fizički ne možete da se ugurate u autobus. Tako je bez obzira na dan u nedelji.
Od Ubera imaju samo Uber Black i većina vožnji kreće oko 40€. Vozači baš i ne obraćaju pažnju na pešačke prelaze.
99% ljudi ne govori engleski i razgovaraće sa vama na italijanskom kao da vas sigurno razumeju, ali nisu bezobrazni – daće vam koliko god vremena treba pantomimom ili uz pomoć Google Translate-a da im objasnite. Oni će vam, doduše, i dalje odgovarati isključivo na italijanskom.
Coperto se na nekim mestima (npr. u restoranima na pijaci) ne naplaćuje po osobi, već po komadu pribora koji koristite (stolica, sto, svaki pojedinačni tanjir, viljuška, nož, čaša…) pa se ponekad može uštedeti ako, recimo, jedete rukama.
Zbog toga bar ne očekuju napojnicu.
Za jako mnogo stvari može da se cenkate i kao da ih to čak i raduje.
Za neke stvari mi nije jasno kako su na kraju tako jeftine. Pitam čoveka u čemu je fora da je tako jeftino, a on samo baca nove brojke i još spušta cenu. Isplati se ostaviti prostora u prtljagu ili odmah uz avionsku kartu dodati još jednu torbu za povratak.
Arhitektura i priroda su fantastične, ali narod i način života ostavljaju mnogo jači utisak, pa čak i bez dobrog rasporeda – utisaka neće nedostajati.